ÚVOD
Články a zprávy
Zprávy
Aktuality
Dálková komunikace s tachografy

Dálková komunikace s tachografy

Znáte DSRC? Vyhrazená komunikace krátkého dosahu (Dedicated Short Range Communication), jak se tento systém nazývá, má za úkol zprostředkovat bezdrátové spojení tachografu s počítačem kontrolora.

Myšlenka to není nová a s DSRC se počítá už od roku 2014, kdy nařízení (EU) č. 165/2014 představilo základní požadavky. Tento způsob komunikace je povinný pro všechny tachografy instalované do vozidel od 15.6.2019 (tzv. smart tachografy).

To je ale pouze jedna strana problému. Pokud má systém fungovat a v praxi přinášet zrychlení a zefektivnění silničních kontrol, je třeba mít zařízení, které se smart tachografem umí komunikovat. Tato zařízení jsou velice drahá a bohužel prozatím velmi málo rozšířená.

CSPSD zareagovalo na nabídku společnosti Inelo a jeho zástupce pro Českou republiku, kteří vyrábí software pro analýzu dat z karet řidičů a tachografů. Na leden 2021 nám bezplatně zapůjčili sadu pro DSRC komunikaci, abychom mohli funkci systému ověřit v praxi. Zařízení je v České republice jako jediné svého druhu a tento týden jsme provedli prvotní ověření v provozu. V následujících týdnech bude postupně součástí kontrol v silniční dopravě na území celé ČR.

I když zmíněné nařízení o tachografech požadovalo vybavení kontrolních orgánů DSRC komunikací do roku 2034, současné novelizované znění nařízení hovoří už o polovině roku 2024. Je povinností členských zemí, aby do té doby zajistily v přiměřeném rozsahu vybavení svých kontrolních orgánů bezdrátovou komunikací s tachografy.

O zkušenosti s provozem DSRC systému se s Vámi podělíme v některém z dalších příspěvků.

Kategorie zpráv a informací

NEJČTENĚJŠÍ ZPRÁVY

Manipulací neubývá

Bezpečnost tachografů se za dobu jejich používání výrazně posunula. Na druhou stranu se ale…

Není čas ztrácet čas

Evropská komise ve své zprávě ze dne 4. 3. 2024 uvádí, že podle odhadů bude nutné do konce roku…

Odborné školení ve Varšavě

Evropský orgán pro pracovní záležitosti (ELA) uspořádal spolu s CORTE dvoudenní odborný seminář pro…

Překračování hranic má svá pravidla, i když vlastně…

Není to tak dávno, co bylo z důvodu potřeby prosazování změn, které přinesl Balíček mobility I,…