ÚVOD
Články a zprávy
Zprávy
Aktuality
Mnohostranná dohoda M330

Mnohostranná dohoda M330

Vzhledem k jarní epidemiologické situaci související s onemocněním covid-19 byla v březnu letošního roku Českou republikou podepsána mnohostranná dohoda M324 týkající se platnosti osvědčení o školení řidiče ADR a osvědčení bezpečnostního poradce ADR. Tato dohoda ponechává do 30. listopadu 2020 v platnosti všechna osvědčení, jejichž platnost končí mezi 1. březnem 2020 a 1. listopadem 2020. Zároveň se doba jejich platnosti prodlouží o pět let, pokud je úspěšně složena zkouška před 1. prosincem 2020.

Bohužel nepříznivé okolnosti v současných měsících a opatření vydané vládou České republiky znemožňují konání školení a zkoušek v prezenční formě. Proto řidiči ADR a bezpečnostní poradci ADR nemohou svá osvědčení v požadovaných lhůtách prodloužit, a to ani podle mnohostranné dohody M324. Z tohoto důvodu přistoupila Česká republika v nedávné době k další mnohostranné dohodě M330, která v podstatě rozšiřuje dohodu původní. Dle jejího znění osvědčení, jejichž platnost končí mezi 1. březnem 2020 a 1. únorem 2021, zůstávají platná do 28. února 2021. Doba platnosti těchto osvědčení se prodlouží o pět let, jestliže je úspěšně složena zkouška podle dohody ADR (včetně případného povinného školení) před 1. březnem 2021. K dohodě přistoupilo k dnešnímu dni celkem 7 států (stav k 9. 11. 2020) - Irsko, Slovensko, Francie, Česká republika, Německo, Spojené Království a Itálie, ale je důvodný předpoklad, že se tento seznam bude postupně rozšiřovat.

Plný text dohody M330 v českém jazyce je k dispozici na webové stránce Ministerstva dopravy:

https://www.mdcr.cz/Zivotni-situace/Silnicni-doprava/Nakladni-doprava-(1)/Preprava-nebezpecnych-veci-dohoda-adr/Mnohostranne-dohody-dle-1-5-1-ADR?returl=/Zivotni-situace/Silnicni-doprava/Nakladni-doprava-(1)/Preprava-nebezpecnych-veci-dohoda-adr

Text v jazyce anglickém, včetně aktuálních signatářů dohody je možno nalézt na webové stránce organizace UNECE:

http://www.unece.org/trans/danger/multi/multi.html

Kategorie zpráv a informací

NEJČTENĚJŠÍ ZPRÁVY

Manipulací neubývá

Bezpečnost tachografů se za dobu jejich používání výrazně posunula. Na druhou stranu se ale…

Není čas ztrácet čas

Evropská komise ve své zprávě ze dne 4. 3. 2024 uvádí, že podle odhadů bude nutné do konce roku…

Odborné školení ve Varšavě

Evropský orgán pro pracovní záležitosti (ELA) uspořádal spolu s CORTE dvoudenní odborný seminář pro…

Překračování hranic má svá pravidla, i když vlastně…

Není to tak dávno, co bylo z důvodu potřeby prosazování změn, které přinesl Balíček mobility I,…