ÚVOD
Články a zprávy
Zprávy
Aktuality
Kontroly tachografů pokračují

Kontroly tachografů pokračují

Hned druhý týden roku 2021 ukázal, že ani letos to nebude jednoduché. Naše expertní jednotka z Olomouckého kraje zjistila při silniční kontrole nestandardní chování tachografu.

Podezření padlo brzy po analýze staženého datového souboru z vozidla. Pak už následovala rutinní kontrola tachografu spojená s provedením testů a měřením elektrických parametrů. To už bylo jasné, že tachograf obsahuje zařízení, které tam nepatří.

Bez pomoci specializovaného servisu dokázali naši experti nejen vymontovat nezákonně upravený snímač pohybu vozidla, ale také z jeho běžně nepřístupného vnitřku vyjmout část zařízení, které tam nepatřilo. Další část systému, která byla v kabině vozidla, v nepříznivém a chladném počasí nehledali. Kriminalisté pak vozidlo zadrželi, aby mohla být prohlídka dokončena později.

Zařízení nebylo při zastavení vozidla a provádění kontroly aktivované, mohlo však být použito kdykoliv to bude řidič nebo dopravce potřebovat. Pokud by se podařilo u řidiče prokázat použití nedovoleného zařízení, hrozí mu podle zákona č. 111/1994 Sb. pokuta ve výši 10 – 50 tisíc Kč a zákaz činnosti řízení velkého vozidla na 3 – 6 měsíců. Pokuta pro dopravce je však mnohem vyšší, a to i v případě, že se použití zařízení neprokáže.

Protože se jednalo o zahraničního dopravce, který by se mohl vyhýbat správnímu řízení, vybrala od něho Policie kauci 100 tisíc Kč.

Zdá se, že ani letos zájem o podvody nepoleví. Uplynulé dva roky byly v počtu odhalených případů manipulací s tachografem na předních místech statistiky. Přitom není rozhodující, jestli jde o zahraničního nebo tuzemského dopravce.

Kategorie zpráv a informací

NEJČTENĚJŠÍ ZPRÁVY

Manipulací neubývá

Bezpečnost tachografů se za dobu jejich používání výrazně posunula. Na druhou stranu se ale…

Není čas ztrácet čas

Evropská komise ve své zprávě ze dne 4. 3. 2024 uvádí, že podle odhadů bude nutné do konce roku…

Odborné školení ve Varšavě

Evropský orgán pro pracovní záležitosti (ELA) uspořádal spolu s CORTE dvoudenní odborný seminář pro…

Překračování hranic má svá pravidla, i když vlastně…

Není to tak dávno, co bylo z důvodu potřeby prosazování změn, které přinesl Balíček mobility I,…