ÚVOD
Články a zprávy
Zprávy
Aktuality
Důkladné kontroly mají smysl

Důkladné kontroly mají smysl

V minulém týdnu jsme odhalili tři případy, kdy systém digitálního tachografu ve vozidle obsahoval nedovolené úpravy. Všechno to přitom začalo úplně normálně – silniční kontrolou.

Ne vždy ale zahrnuje kontrola dodržování dob řízení a odpočinku v silniční dopravě také řádnou prověrku funkce tachografu. Pokud se kontrolor spokojí pouze se záznamy uloženými na kartě řidiče, pak provedl pouze částečnou a neúplnou kontrolu. Záznam na kartě řidiče totiž obsahuje jen asi třetinu informací, které kontrolor pro kvalitní analýzu dat potřebuje.

Zkušení kontroloři si proto vedle dat z karty vždy pořizují i datový soubor z tachografu, který je může upozornit na celou řadu nesrovnalostí a podivných záznamů. Teprve potom má smysl zabývat se vlastní technickou kontrolou tachografu.

Dva ze tří naposled zjištěných případů manipulace s tachografem byly velmi kvalitně a profesionálně řešené úpravy, které spadají do kategorie těžce odhalitelných. Poučili jsme se ze stovek provedených kontrol a dnes už nám neuniknou ani tyto.

Detekcí a nalezením nedovolené úpravy tachografu však naše práce nekončí. Je potřeba zajistit důkazy a upravené části systému tachografu předat k dalšímu řešení ve správním případně trestním řízení. Naši odborníci také dokáží ve většině případů technicky zajistit, aby po takovém zásahu mohlo vozidlo z kontrolního místa odjet. Třebaže pouze v nouzovém režimu a jen na nezbytnou dobu nutnou k dojetí do autorizovaného servisu.

Proč mají takto prováděné kontroly smysl? Jednoduše proto, že oddělí ty řidiče a dopravce, kteří si s dobami řízení a odpočinku díky nedovoleným úpravám nelámou hlavu, od těch, kteří nepodvádí a jsou občas trestáni za překročení dob řízení nebo nedodržení dob odpočinku a bezpečnostních přestávek. Všichni se přece musí řídit stejnými zákony a nařízeními, tak proč mají vítězit ti, co si svou práci „zařídili“ jinak?

Kategorie zpráv a informací

NEJČTENĚJŠÍ ZPRÁVY

Manipulací neubývá

Bezpečnost tachografů se za dobu jejich používání výrazně posunula. Na druhou stranu se ale…

Není čas ztrácet čas

Evropská komise ve své zprávě ze dne 4. 3. 2024 uvádí, že podle odhadů bude nutné do konce roku…

Odborné školení ve Varšavě

Evropský orgán pro pracovní záležitosti (ELA) uspořádal spolu s CORTE dvoudenní odborný seminář pro…

Překračování hranic má svá pravidla, i když vlastně…

Není to tak dávno, co bylo z důvodu potřeby prosazování změn, které přinesl Balíček mobility I,…