ÚVOD
Články a zprávy
Zprávy
Aktuality
BESIP na Dnech NATO v Ostravě 2021

BESIP na Dnech NATO v Ostravě 2021

Na letišti Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku se konaly v sobotu a neděli 18.9.2021 a 19.9.2021 Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Na akci se představily armádní, bezpečnostní a záchranářské jednotky ze 17 zemí. Během dvou dnů je navštívilo dohromady zhruba šedesát tisíc lidí. V sobotu bylo diváků okolo třiatřiceti tisíc, v neděli o něco méně, sdělil za pořadatele Jaromír Krišica. Další stovky lidí sledovaly letecké ukázky v okolí letiště.

Již několik let se této akce účastní také BESIP. V letošním roce byly ukázky činnosti BESIP zaměřeny především na kampaň 13 minut - Zpomal dokud není skutečně pozdě. Centrum služeb pro silniční dopravu v rámci podpory kampaně 13 minut připravilo roadshow, která jezdí po České republice. Roadshow přenese návštěvníka na místo nehody a na vlastní kůži tak může být součástí jednoho z příběhů z filmu 13 minut. O tuto Roadshow byl mezi návštěvníky velký zájem, přičemž mnozí z nich už o kampani věděli a hledali expozici BESIP cíleně.

Kromě roadshow byla expozice BESIP také doplněna o praktickou ukázku otočného simulátoru, který navozuje situaci při převrácení vozidla. Návštěvníci si tak mohli na „vlastní kůži“ vyzkoušet jak to vypadá, když se s nimi otočí vozidlo vzhůru nohama resp. koly a co všechno se ve vozidle v ten okamžik děje, včetně toho, že ve vozidle se volně pohybují předměty, které nejsou upevněny. Pro názornost je trenažér vybaven několika plyšovými hračkami.

O expozici BESIP byl opravdu veliký zájem po oba dva dny. V sobotu navštívilo expozici více jak 1000 návštěvníků a v neděli více jak 800 návštěvníků. Bezpečnost silničního provozu je tedy jednoznačně efektivním doplňkem celé akce.

Kategorie zpráv a informací

NEJČTENĚJŠÍ ZPRÁVY

Není čas ztrácet čas

Evropská komise ve své zprávě ze dne 4. 3. 2024 uvádí, že podle odhadů bude nutné do konce roku…

Odborné školení ve Varšavě

Evropský orgán pro pracovní záležitosti (ELA) uspořádal spolu s CORTE dvoudenní odborný seminář pro…

Překračování hranic má svá pravidla, i když vlastně…

Není to tak dávno, co bylo z důvodu potřeby prosazování změn, které přinesl Balíček mobility I,…

Setkání s ministrem dopravy

Do programu letošního výročního setkání mobilních expertních jednotek CSPSD byla zařazena také část…