ÚVOD
Články a zprávy
Zprávy
Aktuality
BESIP na Dnech NATO v Ostravě 2021

BESIP na Dnech NATO v Ostravě 2021

Na letišti Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku se konaly v sobotu a neděli 18.9.2021 a 19.9.2021 Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Na akci se představily armádní, bezpečnostní a záchranářské jednotky ze 17 zemí. Během dvou dnů je navštívilo dohromady zhruba šedesát tisíc lidí. V sobotu bylo diváků okolo třiatřiceti tisíc, v neděli o něco méně, sdělil za pořadatele Jaromír Krišica. Další stovky lidí sledovaly letecké ukázky v okolí letiště.

Již několik let se této akce účastní také BESIP. V letošním roce byly ukázky činnosti BESIP zaměřeny především na kampaň 13 minut - Zpomal dokud není skutečně pozdě. Centrum služeb pro silniční dopravu v rámci podpory kampaně 13 minut připravilo roadshow, která jezdí po České republice. Roadshow přenese návštěvníka na místo nehody a na vlastní kůži tak může být součástí jednoho z příběhů z filmu 13 minut. O tuto Roadshow byl mezi návštěvníky velký zájem, přičemž mnozí z nich už o kampani věděli a hledali expozici BESIP cíleně.

Kromě roadshow byla expozice BESIP také doplněna o praktickou ukázku otočného simulátoru, který navozuje situaci při převrácení vozidla. Návštěvníci si tak mohli na „vlastní kůži“ vyzkoušet jak to vypadá, když se s nimi otočí vozidlo vzhůru nohama resp. koly a co všechno se ve vozidle v ten okamžik děje, včetně toho, že ve vozidle se volně pohybují předměty, které nejsou upevněny. Pro názornost je trenažér vybaven několika plyšovými hračkami.

O expozici BESIP byl opravdu veliký zájem po oba dva dny. V sobotu navštívilo expozici více jak 1000 návštěvníků a v neděli více jak 800 návštěvníků. Bezpečnost silničního provozu je tedy jednoznačně efektivním doplňkem celé akce.

Kategorie zpráv a informací

NEJČTENĚJŠÍ ZPRÁVY

Na co dohlížíme, když cestujete...

Málokdy se ve svém životě dostáváme tak blízko nebezpečí, jako v případě cestování po silnicích.…

Pravidelné společné kontrolní akce s BALM

Centrum služeb pro silniční dopravu a německý Bundesamt für Logistik un Mobilität prohlubují…

CSPSD se transformuje na INSID

Ve středu 29. května uspořádalo Ministerstvo dopravy setkání s novináři, na kterém ministr dopravy…

Autobusem na letní dovolenou

Těsně před začátkem turistické sezóny se mění některé podmínky pro řidiče v příležitostné osobní…