ÚVOD
Články a zprávy
Zprávy
Aktuality
Nezapomínejme na označení kontejnerů

Nezapomínejme na označení kontejnerů

Silniční přeprava nebezpečných věcí v kusech je možná nejenom v běžných vozidlech, ale i v kontejnerech, které mohou být v určitých situacích mnohem výhodnější.

Kontejnery jsou multimodální přepravní jednotky, které usnadňují přepravu zboží především díky možnosti kombinace různých druhů doprav, například námořní, železniční nebo silniční, a to bez nutnosti překládky zboží. Manipuluje se pouze s kontejnerem jako celkem. Použití kontejnerů není výjimečné ani při jednodruhových dopravách, například v rámci silniční dopravy.

Pokud jsou v kontejneru přepravovány nebezpečné věci v kusech dle „Dohody o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí – ADR“ je nutno kontejner označit velkými bezpečnostními značkami. To je rozdíl oproti běžným vozidlům, která se (mimo výjimky) bezpečnostními značkami neznačí. 

Velké bezpečnostní značky se umísťují na obě podélné strany a na každý konec kontejneru (ADR 5.3.1.2). Oranžové tabulky na přední a zadní straně dopravní jednotky toto označení samozřejmě doplňují.

Označení kontejneru musí být dodrženo i v případě, že se jedná o čistě silniční dopravu bez jakékoli překládky kontejneru.

Příklady označení kontejnerů dle dohody ADR:

Příklad označení kontejneru, ve kterém jsou přepravovány hořlavé kapaliny třídy 3:

Příklad označení kontejneru, ve kterém jsou přepravovány toxické látky třídy 6.1, které jsou zároveň látkami ohrožujícími životní prostředí:

Příklad označení kontejneru, ve kterém jsou přepravovány BATERIE LITHIOVÉ KOVOVÉ, UN 3090, pro které je vyžadována bezpečnostní značka č. 9A. Kontejner se v tomto případě značí velkými bezpečnostními značkami č. 9 (ADR 5.3.1.1.4):

Příklad označení kontejneru, ve kterém je přepravováno více druhů nebezpečných věcí:

Kategorie zpráv a informací

NEJČTENĚJŠÍ ZPRÁVY

Na co dohlížíme, když cestujete...

Málokdy se ve svém životě dostáváme tak blízko nebezpečí, jako v případě cestování po silnicích.…

Pravidelné společné kontrolní akce s BALM

Centrum služeb pro silniční dopravu a německý Bundesamt für Logistik un Mobilität prohlubují…

CSPSD se transformuje na INSID

Ve středu 29. května uspořádalo Ministerstvo dopravy setkání s novináři, na kterém ministr dopravy…

Autobusem na letní dovolenou

Těsně před začátkem turistické sezóny se mění některé podmínky pro řidiče v příležitostné osobní…