ÚVOD
Články a zprávy
Zprávy
Aktuality
Nezapomínejme na označení kontejnerů

Nezapomínejme na označení kontejnerů

Silniční přeprava nebezpečných věcí v kusech je možná nejenom v běžných vozidlech, ale i v kontejnerech, které mohou být v určitých situacích mnohem výhodnější.

Kontejnery jsou multimodální přepravní jednotky, které usnadňují přepravu zboží především díky možnosti kombinace různých druhů doprav, například námořní, železniční nebo silniční, a to bez nutnosti překládky zboží. Manipuluje se pouze s kontejnerem jako celkem. Použití kontejnerů není výjimečné ani při jednodruhových dopravách, například v rámci silniční dopravy.

Pokud jsou v kontejneru přepravovány nebezpečné věci v kusech dle „Dohody o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí – ADR“ je nutno kontejner označit velkými bezpečnostními značkami. To je rozdíl oproti běžným vozidlům, která se (mimo výjimky) bezpečnostními značkami neznačí. 

Velké bezpečnostní značky se umísťují na obě podélné strany a na každý konec kontejneru (ADR 5.3.1.2). Oranžové tabulky na přední a zadní straně dopravní jednotky toto označení samozřejmě doplňují.

Označení kontejneru musí být dodrženo i v případě, že se jedná o čistě silniční dopravu bez jakékoli překládky kontejneru.

Příklady označení kontejnerů dle dohody ADR:

Příklad označení kontejneru, ve kterém jsou přepravovány hořlavé kapaliny třídy 3:

Příklad označení kontejneru, ve kterém jsou přepravovány toxické látky třídy 6.1, které jsou zároveň látkami ohrožujícími životní prostředí:

Příklad označení kontejneru, ve kterém jsou přepravovány BATERIE LITHIOVÉ KOVOVÉ, UN 3090, pro které je vyžadována bezpečnostní značka č. 9A. Kontejner se v tomto případě značí velkými bezpečnostními značkami č. 9 (ADR 5.3.1.1.4):

Příklad označení kontejneru, ve kterém je přepravováno více druhů nebezpečných věcí:

Kategorie zpráv a informací

NEJČTENĚJŠÍ ZPRÁVY

Manipulací neubývá

Bezpečnost tachografů se za dobu jejich používání výrazně posunula. Na druhou stranu se ale…

Není čas ztrácet čas

Evropská komise ve své zprávě ze dne 4. 3. 2024 uvádí, že podle odhadů bude nutné do konce roku…

Odborné školení ve Varšavě

Evropský orgán pro pracovní záležitosti (ELA) uspořádal spolu s CORTE dvoudenní odborný seminář pro…

Překračování hranic má svá pravidla, i když vlastně…

Není to tak dávno, co bylo z důvodu potřeby prosazování změn, které přinesl Balíček mobility I,…