ÚVOD
Články a zprávy
Zprávy
Aktuality
Tachografy to mají spočítané

Tachografy to mají spočítané

Od srpna tohoto roku známe přesnou podobu nového smart tachografu verze 2 (V2). Protože tachografy, které se v současnosti do vozidel montují, neplní požadavky Balíčku mobility I, musí být postupně nahrazeny.

Výměna se netýká všech vozidel, ale pouze těch, se kterými se provádí mezinárodní doprava. První na řadě budou od 31. 12. 2024 analogové tachografy, spolu s digitálními tachografy I. generace (vozidla registrovaná před 15. 6. 2019). V srpnu roku 2025 už budou muset být vyměněny tachografy také u vozidel vybavených smart tachografy V1 (současný typ). Jako poslední přijdou na řadu malá užitková vozidla od 2,5 tuny, a to od června roku 2026.

A od kdy musí být smart tachografy V2 povinně v nově registrovaných vozidlech? I tento termín už je známý, jde o 21. 8. 2023. To je pochopitelně nejzazší termín. Pokud budou k dispozici první schválené tachografy smart V2, bude snahou výrobců vozidel zavést je do provozu co možná nejdříve.

Balíček mobility I je se svými požadavky neúprosný, a pokud se má provádět automatický záznam překročení hranic nebo například záznam místa, kde byla provedena nakládka a vykládka vozidla, bez nových zařízení se neobejdeme.

Může se zdát, že uvedené termíny jsou velmi vzdálené. Zejména dopravci a provozovatelé vozidel by ale měli mít jasno a s novými požadavky počítat. Pro řidiče máme jednu relativně blízkou novinku k zapamatování přes vánoční svátky. Od 2. 2. 2022 platí povinnost zaznamenání překročení státních hranic u vozidel vybavených digitálními tachografy a smart tachografy V1.

Řidič je od tohoto data povinen zastavit po překročení hranic na nejbližším možném místě a prostřednicvím tachografu zadat symbol země, do které s vozidlem vstoupil. Zadání se provede jako další začátek pracovní doby. V tachografu a na kartě řidiče tak může být za celý pracovní den několik symbolů zemí pro začátek pracovní doby, ale pouze jeden symbol pro její konec. Řidiči vozidel s analogovým tachografem takový záznam provádějí již od roku 2020, a to vyjmutím kotoučku a ručním zaznamenáním symbolu země na něj.

Kategorie zpráv a informací

NEJČTENĚJŠÍ ZPRÁVY

Není čas ztrácet čas

Evropská komise ve své zprávě ze dne 4. 3. 2024 uvádí, že podle odhadů bude nutné do konce roku…

Odborné školení ve Varšavě

Evropský orgán pro pracovní záležitosti (ELA) uspořádal spolu s CORTE dvoudenní odborný seminář pro…

Překračování hranic má svá pravidla, i když vlastně…

Není to tak dávno, co bylo z důvodu potřeby prosazování změn, které přinesl Balíček mobility I,…

Setkání s ministrem dopravy

Do programu letošního výročního setkání mobilních expertních jednotek CSPSD byla zařazena také část…