ÚVOD
Články a zprávy
Zprávy
Aktuality
Státní odborný dozor kontroluje také neporušenost tachografů

Státní odborný dozor kontroluje také neporušenost tachografů

Tachograf ve vozidle je dlouhodobě považován za klíčový prvek k zajištění věrohodných záznamů dob řízení a odpočinku řidiče. Bez něho by přísná pravidla pro pracovní režim řidiče ztratila smysl. Aby bylo možné považovat například datový záznam na kartě řidiče za pravý a nezfalšovaný, je nutné prověřit správnou funkci tachografu.

O tom, že podvodů v této oblasti neubývá, svědčí i výsledek naší kontrolní skupiny operující většinou v Olomouckém kraji, příležitostně ale i jinde. Dva kontroloři zjistili v uplynulém týdnu hned tři nedovolené technické zásahy do funkce tachografu, a to v podstatě během dvou kontrolních dnů.

Ve všech třech případech měli kontroloři, na základě analýzy datových záznamů, podezření, která se později ukázala jako opodstatněná. Po provedení testů a elektrotechnických měření systému tachografu se objevily některé nesrovnalosti, které nasvědčovaly nedovolenému ovlivnění. Při dalších prohlídkách součástí tachografu a elektroinstalace ve vozidle zjistili kontroloři nejen způsob ovládání tohoto elektronického systému, ale také konkrétní obvod tachografu, který byl nedovoleně změněn.

Jedna z částí nedovolených úprav

Vzhledem k tomu, že šlo ve všech třech případech o zahraniční dopravce, museli řidiči zaplatit vysoké kauce a následně absolvovat opravu a kalibraci tachografu v autorizovaném metrologickém středisku. Teprve potom mohla vozidla pokračovat na své cestě v mezinárodní silniční dopravě.

Zajímavostí je, že se ani v jednom případě nejednalo o nová vozidla. Naopak šlo o vozidla, která jezdí v mezinárodní dopravě již řadu let a ze záznamů v tachografu je poznat, že prošla nejen několika pravidelnými kalibracemi, ale také mnoha silničními kontrolami v jiných zemích EU. Když už jsme odhalili nedovolenou úpravu tachografu, umíme také poměrně přesně určit, jak dlouho tam taková úprava je. To bohužel nevyznívá příliš pozitivně ve vztahu k práci autorizovaných metrologických středisek nebo některých kontrolorů.

Záznam o předchozích provedených silničních kontrolách vozidla s upraveným tachografem

I když je kontrola tachografu při provádění státního odborného dozoru v silniční dopravě v podstatě povinnou součástí kontroly, ne vždy se jde takto do hloubky, ne vždy jsou na místě kontroloři, kteří mají v odhalování nedovolených manipulací s tachografem dlouholetou praxi. Vycvičené specialisty nemáme pouze tady. Naším cílem je ale zajistit kvalitně provedené kontroly silniční dopravy v celé České republice.

Kategorie zpráv a informací

NEJČTENĚJŠÍ ZPRÁVY

Na co dohlížíme, když cestujete...

Málokdy se ve svém životě dostáváme tak blízko nebezpečí, jako v případě cestování po silnicích.…

Pravidelné společné kontrolní akce s BALM

Centrum služeb pro silniční dopravu a německý Bundesamt für Logistik un Mobilität prohlubují…

CSPSD se transformuje na INSID

Ve středu 29. května uspořádalo Ministerstvo dopravy setkání s novináři, na kterém ministr dopravy…

Autobusem na letní dovolenou

Těsně před začátkem turistické sezóny se mění některé podmínky pro řidiče v příležitostné osobní…