Tři v jednom

V jednom dni, na jednom kontrolním stanovišti, jeden kontrolor, tři zjištěné manipulace s tachografem. Tak je možné stručně shrnout pracovní aktivitu jednoho našeho kolegy.

Nutno ale dodat, že nešlo úplně o namátkové kontroly. Naopak. Už z minulých kontrol věděl, že někteří dopravci vybavili speciálními zařízeními všechna svá vozidla. Pak už stačilo být ve správný čas na správném místě, provést příslušná měření a testy, a nakonec zařízení z vozidel demontovat.

Tento neslavný rekord ukazuje, že i přes vysoké pokuty, které bývají za takto závažné přestupky uloženy, mají někteří dopravci stále vysokou motivaci v závažném porušování předpisů pokračovat.

Cílené silniční kontroly by měly být prioritou. Kontrolováni by měli být ti, kteří opakovaně nebo soustavně porušují pravidla, a naopak poctivý a zodpovědný řidič by neměl být prováděním kontroly zbytečně zdržován. To by se mělo změnit zejména nástupem kontrolních zařízení, na bázi vyhrazené komunikace krátkého dosahu DSRC, která v ČR zatím jen netrpělivě očekáváme.

Kategorie zpráv a informací

NEJČTENĚJŠÍ ZPRÁVY

Není čas ztrácet čas

Evropská komise ve své zprávě ze dne 4. 3. 2024 uvádí, že podle odhadů bude nutné do konce roku…

Odborné školení ve Varšavě

Evropský orgán pro pracovní záležitosti (ELA) uspořádal spolu s CORTE dvoudenní odborný seminář pro…

Překračování hranic má svá pravidla, i když vlastně…

Není to tak dávno, co bylo z důvodu potřeby prosazování změn, které přinesl Balíček mobility I,…

Setkání s ministrem dopravy

Do programu letošního výročního setkání mobilních expertních jednotek CSPSD byla zařazena také část…