ÚVOD
Články a zprávy
Zprávy
Aktuality
Nové karty do tachografu

Nové karty do tachografu

Státní tiskárna cenin, jako dodavatel karet tachografu pro ČR, získala schválení pro nový typ karet G2/V2. Již od pondělí 17. 7. 2023 tyto karty personalizuje a prostřednictvím CSPSD zasílá úřadům obcí s rozšířenou působností.

Grafickým provedením se nové karty od těch starších nijak neliší, na první pohled se dají rozeznat snad pouze podle čísla typového schválení na zadní straně.

G2/V2 karty splňují nové technické podmínky a dokáží například zaznamenat činnosti řidiče za dvojnásobně dlouhé časové období (56 dnů). Navíc, ve spolupráci se smart tachografy II, poskytují informace o druhu vozidla (přeprava nákladu nebo osob), nakládce a vykládce vozidla a konečně také očekávaný automatický záznam překročení hranic zemí.

Tento krok byl nezbytným předpokladem pro povinné zavedení smart II tachografů od 21. 8. 2023 u nově registrovaných vozidel. Nově vydané karty jsou funkční ve všech dosavadních typech digitálních tachografů, ale pouze ve spojení s nejnovějšími tachografy poskytují výše zmíněné dodatečné informace. Dosud vydávané a platné karty zůstávají prozatím v platnosti, a to jak pro tuzemskou, tak i mezinárodní dopravu.

V souvislosti s touto změnou vyhlásí CSPSD v průběhu září další kolo pro objednávky karet pro cvičné účely pro autoškoly, školicí střediska řidičů nebo jiná vzdělávací zařízení. V případě zájmu prosím sledujte aktuality na našem webu.

Kategorie zpráv a informací

NEJČTENĚJŠÍ ZPRÁVY

Manipulací neubývá

Bezpečnost tachografů se za dobu jejich používání výrazně posunula. Na druhou stranu se ale…

Není čas ztrácet čas

Evropská komise ve své zprávě ze dne 4. 3. 2024 uvádí, že podle odhadů bude nutné do konce roku…

Odborné školení ve Varšavě

Evropský orgán pro pracovní záležitosti (ELA) uspořádal spolu s CORTE dvoudenní odborný seminář pro…

Překračování hranic má svá pravidla, i když vlastně…

Není to tak dávno, co bylo z důvodu potřeby prosazování změn, které přinesl Balíček mobility I,…