ÚVOD
Články a zprávy
Zprávy
Aktuality
Nové karty do tachografu

Nové karty do tachografu

Státní tiskárna cenin, jako dodavatel karet tachografu pro ČR, získala schválení pro nový typ karet G2/V2. Již od pondělí 17. 7. 2023 tyto karty personalizuje a prostřednictvím CSPSD zasílá úřadům obcí s rozšířenou působností.

Grafickým provedením se nové karty od těch starších nijak neliší, na první pohled se dají rozeznat snad pouze podle čísla typového schválení na zadní straně.

G2/V2 karty splňují nové technické podmínky a dokáží například zaznamenat činnosti řidiče za dvojnásobně dlouhé časové období (56 dnů). Navíc, ve spolupráci se smart tachografy II, poskytují informace o druhu vozidla (přeprava nákladu nebo osob), nakládce a vykládce vozidla a konečně také očekávaný automatický záznam překročení hranic zemí.

Tento krok byl nezbytným předpokladem pro povinné zavedení smart II tachografů od 21. 8. 2023 u nově registrovaných vozidel. Nově vydané karty jsou funkční ve všech dosavadních typech digitálních tachografů, ale pouze ve spojení s nejnovějšími tachografy poskytují výše zmíněné dodatečné informace. Dosud vydávané a platné karty zůstávají prozatím v platnosti, a to jak pro tuzemskou, tak i mezinárodní dopravu.

V souvislosti s touto změnou vyhlásí CSPSD v průběhu září další kolo pro objednávky karet pro cvičné účely pro autoškoly, školicí střediska řidičů nebo jiná vzdělávací zařízení. V případě zájmu prosím sledujte aktuality na našem webu.

Kategorie zpráv a informací

NEJČTENĚJŠÍ ZPRÁVY

Na co dohlížíme, když cestujete...

Málokdy se ve svém životě dostáváme tak blízko nebezpečí, jako v případě cestování po silnicích.…

Pravidelné společné kontrolní akce s BALM

Centrum služeb pro silniční dopravu a německý Bundesamt für Logistik un Mobilität prohlubují…

CSPSD se transformuje na INSID

Ve středu 29. května uspořádalo Ministerstvo dopravy setkání s novináři, na kterém ministr dopravy…

Autobusem na letní dovolenou

Těsně před začátkem turistické sezóny se mění některé podmínky pro řidiče v příležitostné osobní…